2010. október 29., péntek

Daytrade történelem

A bejegyzésben a daytrade történelméről fogok írni. Az első részben a daytrade létrejöttének előzményeit mutatom be. Ezek nélkül nem létezne a mai világban ismert daytrade, legalábbis nem olyan lenne, mint amilyen most.

1867: A távíró, a telefon előhírnöke. Az első távírókat a vonatforgalom irányításában alkalmazták, később pedig távíróhálózattal kötötték össze a nagyobb városokat. Az első távírót követően feltalálták a távírószalagot, mellyel leegyszerűsödött a brókerek és a specialisták közti információcsere.


1971: A National Association of Securities Dealers (NASD) megalapította a saját Electric communication network-t (ECN): A National Association of Securities Dealers Automated Quotation System-t (NASDAQ).


1975: Kezdetben a legfontosabb amerikai részvények a New York Stock Exchange-n (NYSE) forogtak. A kereskedőnek (trader-nek) kapcsolatba kellett lépnie a brókerrel, akinek továbbítania kellett az ajánlatot egy specialistának a NYSE

-n. Ezek a specialisták csupán egy maroknyi részvénnyel foglalkoztak. A specialistának össze kellett párosítania a vevőt egy másik bróker eladójával. Majd írnia kellett jegyeket (fizikait), amiket miután feldolgoztak, megtörtént a tranzakció. Ezután továbbította mindkét brókernek az információt, akik közölték a kereskedőkkel (traderekkel) tranzakciók kimenetelét.

A brókerek komissziós díja fix, 1% volt. Tehát, ha 10 000 dollár értékben vásároltunk x részvényt, az $100-ba került volna akkor nekünk.











Az első lépések egyike, hogy profitabilissé tegyék a Day Tradinget (napon belüli kereskedést), az volt, hogy megváltoztatták a komissziós eljárást. 1975-ben, a United States Securities and Exchange Commission (SEC) illegálissá tette a fix komissziós ráták használatát, ezáltal a brókerek csökkenthették az övékét.

3 megjegyzés:

  1. Az utóbbi időben azon gondolkodtam, hogy vajon honnan ered a daytrade. Kutattam és kerestem, hogy a Daytrade Történelem ELSŐ részét közzétehessem. A történet folytatódik a következő bejegyzésben…

    VálaszTörlés
  2. És trédelsz még vagy mi a helyzet veled?

    VálaszTörlés
  3. Ebben a hónapban nem tradeltem, de mindenképpen fogok, csak szakmailag is kell még fejlődnöm. Nem szeretnék úgy nekivágni, hogy hiányos a tudásom.

    VálaszTörlés