2010. szeptember 3., péntek

Daytrader, mint spekuláns

Az utóbbi időben sokat morfondíroztam. Vajon a daytrader spekuláns is egyben?

Mit csinál egy spekuláns? A spekuláns olyan személy, aki nyereség reményében az árak, az árfolyamok vagy a kamatlábak emelkedésére vagy esésére számítva köt ügyleteket rendszerint az áru-, a deviza- és az értéktőzsdén. Döntéseit a várakozásokra alapozza.

A Daytrader is hasonlót csinál, csak éppen napon belül. A spekuláns akár hónapokkal előtte is köthet, annak reményében, hogy bejön, amire számít. Míg a daytrader alakzatokat keres, és azokat próbálja meg kihasználni. Személy szerint abban látom az összefüggést a spekuláns és a daytrader között, hogy mindkettőnek van valami elképzelése, hogy milyen részvényeket figyeljen csak éppen ezt különböző módon teszi. A Spekulánsoknak sokkal nagyobb információs háttérre van szüksége, mint a daytradereknek. Nem rég a HVG-ben jelent meg egy cikk, amiben a kakaókirályról írtak. Neki külön időjárás előrejelző központja van, ami az olyan nagy kakaótermesztő országokat figyeli, mint az Elefántcsontpart. Így szerintem több esélyem van arra, hogy daytrader legyek, mint spekuláns.

A Dell elvesztett egy csatát a vállalati adatkezelés optimalizálásra alkalmas technológiai rendszerért folytatott háborúban. Néhány hétig tartó párharca a HP-val meg sokszorozta a 3Par értékét (kb. +250%). A Spekulánsok nyilvánvalóan már a csata megkezdése előtt nyitottak pozíciót vagy a legelején és tartották a legvégéig, míg a daytraderek csak kis szeleteket csippentettek le, így csökkentve a kockázatot. Így is valószínűleg nagy nyereségekre tettek szert.

(A nagyobb képmérethez kattintson a képre!)

Mihez fog majd ezután kezdeni a Dell? Olvasgattam, hogy mit is fog majd azzal a pénzel kezdeni, amit nem költött el a 3Par-ra. Ez az összeg 2.4 milliárd dollár lett volna (HP utolsó ajánlata $33-al számolva). Persze ez lecsökken a $72 milliós büntetéssel, amiért kiszállt a versenyből (break standing merger agreement). Van néhány potenciális vállalat, melyet érdemes szemmel tartani, mert ezek lehetnek a Dell célpontjai:

Kisebbek:

· Compellent Technologies Inc. (NYSE:CML): Minesotai vállalat. Piaci kapitalizációja $478 millió

· CommonVault Systems Inc. (Nasdaq:CVLT): New Jersey-i vállalat. Piaci kapitalizációja $1 milliárd.

· Isilon Systems Inc. (Nasdaq:ISLN): Seattle-i vállalat. Piaci kapitalizációja $1.4 milliárd.

Nagyobbak:

§ EMC Corp. (NYSE:EMC): Massachusetts-i vállalat. Piaci kapitalizációja $39 milliárd.

§ NetApp Inc. (Nasdaq:NTAP): Sunnyvale-i vállalat. Piaci kapitalizációja $15 milliárd

Amint a Dell kiszállt versenyből, az 5 vállalat mindegyike emelkedésnek indult, tehát máris a spekulánsok célpontjaivá váltak. Az is megtörténhet, hogy a Dell maga építi ki a saját technológiáját.

2 megjegyzés:

  1. A magyar nyelvben a spekuláns szónak van egy elég rossz szájíze. Olyan mintha a fehér galléros maffiózóknak lenne ez a "beceneve" akik elveszik fondorlatos módon a kisemberek nehezen megkeresett pénzét.


    "A spekuláns olyan személy, aki nyereség reményében".. ezt vagy azt csinál. Ki az aki a veszteség reményében tesz bármit is?

    Ha tágabb értelembe nézzük, akkor a sarki zöldséges is egy árutőzsdei spekuláns, aki minilotokkal kereskedik. Longolja a répát meg a krumplit.

    VálaszTörlés
  2. A spekulánsok egy érdekes réteg. Amiről én írok, talán az is egy picit spekuláció. Sokan gondolják a spekulációt bűnözésnek itthon.
    Tágabb értelemben akár vehetjük a zöldségest is spekulánsnak :-)
    Én úgy érzem, hogy több esélyem van sikeres daytradernek lennem, mint spekulánsnak.

    VálaszTörlés